امیدوارم این مطلب برایتان مفید وبدرد بخور بوده باشد.


سینی حلوا را روی میله‏ای، روی آتش آویزان می‏نمودند و حلوا حرارت داده می‏شد تا کاملاً به شکل مایه‏ای غلیظ دربیاید و به آن نوعی رنگ‏دهنده گیاهی اولیه اضافه می‏کردند.

پایه و اساس حلواهای قدیمی در اولین دستورهای پخت معمولاً دانه غلات مثل آرد سمولینا یا آرد برنج می‏باشد. همچنین کنجد و نشاسته[خیس] و حتی نخودفرنگی‏های ریز به همراه شکر.

نوع بسیار خوشمزه‏ای از حلوا با آرد برنج تهیه می‏شود که کمی کدر و کمی روغنی و چرب است و آن را با شکر قهوه‏ای تهیه می‏کنند به نام kommat halva که طبخ آن کمی مشکل است و شباهت زیادی به شیرینی بادامی دارد. با وجودی که عده‏ای اعتقاد دارند خاستگاه اولیه حلوا کشور هندی می‏باشد که بعدها توسط مغول‏ها به سایر کشورها برده شده است ولی این نظریه چندان قطعیتی ندارد زیرا طبق آثار باستان‏شناسی و شواهد تاریخی این خوراکی واقعاً قدیمی می‏باشد.

از طرفی به دلیل نام حلوا که از واژ‏ه‏ی حلو         ً عربی گرفته شده عده‏ی بسیاری وطن اصلی آن را از کشورهای عربی می‏دانند. که این نظریه نیز چندان سندیتی ندارد. به هر تقدیر این خوراکی شیرین چگونه ؟؟ و چه زمانی؟؟ راه خود را به بیشتر نقاط جهان بازکرده از محبوب‏ترین خوراکی‏ها محسوب می‏شود.

در بالکان و همینطور ترکیه بعنوان دسر ساده شناخته می‏شود که بسیار محبوب است. شکل رایج آن با آرد سمولینا و به شکل توپ‏های شیرین به همراه نوعی عسل یا "Pekmez" و یا شربت انگور تهیه می‏شود.

در کتاب آشپزی ترکی (Nevin Halici) حِلوا (Helva تلفظ به گویش ترکی است) بعنوان قدیمی‏ترین دسر ترکی نام برده شده است.

دو نوع حلوا در ترکیه بسیار مشهود است. یک نوع که با شیره انگور و یا همان "Pekmez Helvasi"  نامیده می‏شود و دیگری "Bedem Helvasi" یا حلوای بادام می‏باشد.

در قرن پانزدهم در ترکیه حلوایی وجود داشت به نام "Helvahane"  یا حلوای خانگی که محبوب‏ترین نوع حلوا بود و امروز نیز در ترکیه بسیار مشهود و متفاوت است و بیشتر در مراسم تولد و یا مراسم ترحیم سرو می‏شود، که نوعی از آن دارای شیرداغ و پسته می‏باشد و به همراه آرد قهوه‏ای، کره، شیره Pekmez و گردو و بصورت داغ سرو می‏شود.

حلوا در سوریه، لبنان، حاشیه خلیج ‏فارس، افغانستان و هند در انواع مختلف ولی با شباهت‏های بسیار زیاد دیده می‏شود.

در بحرین، کویت، قطر "سمبوسه حلوا" وجود دارد که با بادام زمینی، شکر، هل، زعفران، گلاب، آرد، روغن و آب تهیه می‏شود.

در ایران و بخشی از افغانستان حلوا بیشتر شبیه کیک زعفرانی است و آن هم به دلیل استفاده زعفران فراوان در این شیرینی و معمولاً در دیس‏های کم عمق تزیین شده و سرو می‏شود. حلوا گاهی در بعضی مناطق ایران حتی به عنوان غذای اصلی استفاده می‏شود به همراه نان لواش.

مثلاً در طالقان محبوبیت زیادی دارد و در انواع مختلفی طبخ می‏شود. حلوا ساده، پنیر حلوا (که دارای پنیر تازه و بی‏نمک است). کال‏توک حلوا (که در آن به جای روغن از کره استفاده می‏شود) جوز حلوا (که گردو دارد) زیره حلوا و...

همینطور حلوا از غذاهای اصلی ماه رمضان محسوب می‏شود.

دو نوع خاصی از حلوای لبنانی نیز پنیر وجود دارد که نسبت به سایر حلواها دستور پخت متفاوتی دارد. به این ترتیب که پنیر نرم و تازه داخل آب نیم‏پز شده سپس آن را آبکش می‏کنند. آرد و شیر را به آن اضافه کرده و سپس این مخلوط را در ظرف کم‏عمقی پهن کرده و آن را به شکل رولت، رول می‏کنند. رولت‏ها مجدد در شیره غلطانه شده و این حلوا در مهمانی‏ها سرو می‏شود.

حلواهای هندی نیز تنوع بسیار زیادی دارا هستند انواع حلوا: حلوا موز، حلوا کدو، حلوا هویج و ... در حلواهای هندی بیشتر از آرد سمولینا، کره‏ی آب‏شده، زردنباد "Zedoarg" و ادویه‏جات و مغزیجات، انواع دانه‏های خوراکی، میوه‏های خشک، آب نارگیل، تخم‏مرغ انواع کاستاردها و پسته و .... استفاده می‏شود. حلوای سیب، حلوای بادام هندی، گجر حلوا، حلوای گاجار که به همراه بستنی وانیلی سرو می‏شود از پرطرفدارترین‏ها هستند در ایران نیز با توجه به اقلیم هر محل و بوم انواع حلوا متفاوت است. مثلاً در لار انواع حلوای مقراضی-یغذر نوعی حلوای آرد برنج مرسوم است.

یا حلوا قجل نوعی حلوا مازندرانی است. ماقوتی نوعی حلواست که با نشاسته و شکر تهیه می‏شود. و اما حلواهای مرسوم ایرانی همان حلوای آرد گندم، ترحلوا، حلوا گردویی، حلوای بادامی، ...می‏باشد.

 


موضوعات مرتبط:

برچسب‌ها: حلوا , دسر سنتی , آموزش دسر کرج , آموزش شیرینی پزی کرج


تاريخ : ۱۳٩۳/٤/۱۱ | ۱:٥۸ ‎ب.ظ | نویسنده : نازنین کروریان | نظرات ()
لطفا از دیگر مطالب نیز دیدن فرمایید
.: Weblog Themes By SlideTheme :.